Showing posts with label Crowned. Show all posts
Showing posts with label Crowned. Show all posts

Tuesday, September 22, 2015

A extremely strong species in the Eagle family members is recognized as the Crowned Eagle of Africa which is a extremely big and sturdy prey bird. It is biologically identified as Stephanoaetus coronatus.  The habitat the Crowned Eagle is restricted only to the eastern parts of African continent. Occasionally the Crowned Eagle of Africa is also confused with the South American Crowned Solitary Eagle which is a diverse species. The Crowned Eagle of Africa preys generally the small mammals like Cape Hyrax,  Chlorocebus monkeys and modest antelopes.


African Crowned Eagle

The nature of the prey of the Crowned Eagle of Africa denotes the powerful and powerful characteristic of this prey bird.The most prominent feature of the Crowned Eagle of Africa is its really sturdy legs and claws which help him to hunt and kill its prey. The Crowned Eagle of Africa has broad and rounded wingspan and its belly and breast is heavily mottled with black. The variety of the Crowned Eagle of Africa consists of the dense and hillside woodlands of the forested components of Africa, at an altitude of up to at least three,000 meters (9,800 ft). Usually the African Crowned Eagles restrict themselves to their fixed territory so they are non-migratory birds. The vocalization of the Crowned Eagle of Africa is fairly noisy and they scream loudly in rise and fall pitches. The Crowned Eagle pairs breed when each two years and a single breeding cycle is of about 500 days in duration.

As other endangered species, the Crowned Eagle of Africa is also threatened due to the massive deforestation in its organic habitat. The require of the day is to shield their habitat from illegal logging and destruction.

Thursday, September 3, 2015

Moorish idol, the Crowned Scythe loves to inhabit in the tropical and sub-tropical lagoons and it is broadly distributed in the Indo-Pacific oceans. Moorish Idol is scientifically known as Zanclus cornutus which is in fact species of the Heniochus genus that are commonly referred to as the “False” or “Poor Man’s” Moorish Idol. Moorish Idol is a best selection for the aquarium simply because it is a peaceful fish and likes to live with non calamitous species.  Moorish Idol is a modest fish which can grow up to about 7 inches, but some adults may possibly attain eight or 9 inches. Moorish Idol is usually located at the depths from three to 180 meters (9.8 to 590 ft), in each murky and clear conditions.

Moorish idol, the Crowned Scythe ( Maldives ) - Image © Suerena ( flickr )
Moorish idol, the Crowned Scythe ( Maldives ) – Image © Suerena ( flickr )

The diet plan of Moorish Idol is not particular as often it is observed to eat or perish every thing. Mostly the Moorish Idol is observed alone and at times it also forms pairs or sometimes tiny schools, particularly as juveniles. Both the male and the female Moorish Idol release eggs and sperm in the water column, leaving fertilized eggs to drift away with the currents. The aquarists suggest that Moorish Idol, the Crowned Scythe is a fairly sensitive pet and it have to be kept in a medium sized tank obtaining one hundred Gallon capacity. They develop nicely if they are introduced into an aquarium in groups of 4, six, ten, or whatever. Delicately chopped fresh or frozen shrimp, clams, squid, and other meaty fares appropriate for carnivores are perfect meals that can be provided to the pet Moorish Idol.

Tuesday, September 1, 2015

Nature has gifted the mankind with tremendous creations which give him meditation and philosophizing comfort. One of these gorgeous gifts of nature is the Victoria Crowned Pigeon ( Goura Victoria ) which is a unique pigeon for its adorable and distinctive blue colored crest with white and lacy ideas. Vivtoria Crowned Pigeon has a dark blue plumage with purple brown breast. Victoria Crowned Pigeon is regarded as massive species in pigeon on typical 74 cm (29 in) long and weighs 2,384 grams (five.three lbs).


The Victoria Crowned Pigeon. Image by Jessy Eykendorp ( flickr )

The male and female Victoria Crowned Pigeon look alike and there could be a marginal distinction amongst the both sexes in the size. Victoria Crowned Pigeons usually are seen in tiny flocks or in pairs and devote most of their time on ground. The all-natural habitat of the Victoria Crowned Pigeon is the lowland and swamp forests of northern New Guinea and surrounding islands. The Victoria Crowned Pigeons spread and flutter their wings in aggression and in danger.


The Victoria Crowned Pigeons ( Goura Victoria )

The Victoria Crowned Pigeons build their nests with small sticks and leaves. The female Victoria Crowned Pigeon lays a single egg in the breeding season and the pair hatches the same egg for about 30 days. The chick is also brought up and fed by both the male and female Victoria Crowned Pigeon. The Victoria Crowned Pigeon is enlisted as vulnerable species in the red list of IUCN and this fantastic bird is in permanent danger due to continuous habitat destruction and hunting.